CUINA VIATGERA

BUSCANT L’ORIGEN DE LES CULTURES.  Impartit per Ida Quintana  “ La Maràndula” 
 
imatge cuina viatgera 2imatge cuina viatgeraimatge ida 
En aquest curs ens endinsarem en un viatge pel món i en el temps.Anirem de la mà d’espècies i herbes aromàtiques,
coneixerem antics secrets i receptes embriagadores.
Passarem de la cuina a l’antropologia alimentària, obrint les portes als sentits i a la imaginació culinària.

OBJECTIUS
- Ampliar els coneixements gastronòmics d’altres cultures del món.
- Viatjar en el temps per comprendre com han arribat les herbes aromàtiques i les espècies a la nostra cuina.
- Fomentar la creativitat i exercitar els sentits com l’olfacte, el gust i la vista.
- Conèixer les propietats meravelloses de les espècies i herbes més preuades del món.
- Incorporar nous ingredients i maneres de preparar els aliments a la nostra cuina. 

METODOLOGIA
El curs es divideix en cinc blocs: Europa, Mediterrani, Àfrica, Àsia i Amèrica.
Cada bloc consta de 2 o 3 tallers de 3 hores i mitja cadascun.
Els tallers són quinzenals.
S’entregaran dossiers amb el material didàctic de cada bloc i una guia d’aliments, espècies i herbes aromàtiques. 

BLOC 1. L'Àfrica dels orígens (3 sessions)
- Introducció a la història de la cuina africana i a tècniques de cuina ancestrals. Els orígens de la humanitat i

  la cuina primitiva.

- Preparació de plats molt senzills: notar el sabor pur dels ingredients. 
Treballarem la cuina de Sierra Leone, Sud-àfrica, Kènia, Etiòpia, República Centreafricana i Tanzània.

BLOC 2. Creuers pel Mediterrani (2 sessions)
- Introducció a la història de la cuina mediterrània, l’origen de la nostra dieta, i a les espècies més emblemàtiques.
- Elaboració de plats emblemàtics de diferents països: entrants, plats principals, acompanyaments i postres. 
Treballerem la cuina d’Itàlia, Espanya, Grècia, Turquia, Algèria, Egipte i Marroc. 
 
BLOC 3. Àsia: embriagats pels seus perfums (3 sessions)
- Introducció a la història de la cuina asiàtica. La màgia de combinar espècies i herbes aromàtiques per crear plats

  plens de salut.

- Preparació de plats típics de diferents països d'Orient i Àsia. Receptes medicinals que han traspassat fronteres,

  omplint els restaurants d'olors estranyes i embriagadores.

Treballarem la cuina de Japó, Xina, Nepal, Índia, Birmània, Tailàndia i Filipines. 
 
BLOC 4. Cuina Nòrdica: cuina per les baixes temperatures (2 sessions)
- Introducció a la història de la cuina nòrdica i de l'est d'Europa fins a Mongòlia.
- Preparació de plats propis d’aquestes regions. Com cuinar i conservar els aliments.
Treballarem la cuina dels Països baixos, Dinamarca, Alemanya, Ucraïna, República Txeca, Eslovàquia i Mongòlia. 
 
BLOC 5. Picants i tropicals, les Amèriques ja són aquí (3 sessions)
- Introducció a la història de la cuina d’Amèrica llatina i del Carib. Varietat de colors, gustos i espècies picants.
- Preparació de plats típics de diferents països i regions, amb fruites i espècies exòtiques.
Treballarem la cuina de les illes del Carib i de Mèxic; passarem per Uruguai i Equador, baixarem per Xile i visitarem Brasil

per acabar
aquest viatge pel món en el temps, descobrint els secrets que fins fa 600 anys encara no havien arribat a nosaltres.
 
Final de curs (d’1 a 3 sessions, segons calendari)
Les últimes sessions serviran per aprendre com introduir les espècies, herbes aromàtiques i d’altres ingredients

que hem anat
descobrint durant el curs, a les nostres receptes de cada dia i en les celebracions.
Un final dedicat a incentivar la creativitat i l’experimentació a la cuina, on a partir de les idees donades durant el curs,
cada alumne
elaborarà el seu propi plat que acabarem compartint en un sopar conjunt al final de l’última sessió. 
 
MATERIAL
S’entregaran dossiers amb el contingut teòric i les receptes del curs.
Es recomana que cada participant dugui un tupper per endur-se a casa una mostra del que s’ha preparat durant el taller.
 
DURADA:  d’octubre a maig. Tallers quinzenals de 3 hores i ½ cadascun.
 
DIES:       27 d’0ctubre – 10 i 24 novembre  – 15 de desembre

               12 i 26 de gener – 9 i 23 de febrer – 9 i 23 de març – 6 i 20 dábril – 4 i 18 maig